Tijd voor een nieuwe uitdaging?!

Regelmatig word ik benaderd door hoger opgeleiden die toe zijn aan een nieuwe stap in hun carrière en stellen zij mij de vraag of ik voor hen wat advies. Dit is voor mij ook de aanleiding geweest om deze blog voor jou als hoger opgeleide te schrijven en onderstaande adviezen met jou te delen.

Strijdplan
Begin bij jezelf en stel jezelf een aantal vragen. Hoe ziet mijn droombaan eruit? In dit stadium van de strijd is alles nog geoorloofd. Maak een lijst van de gewenste kwalificaties van de nieuwe werkgever én jouw droombaan. Kijk daarbij naar de diverse aspecten van de werkgever maar ook naar de diverse aspecten van een baan. Voor welke organisatie zou je willen werken? Wil je je verder specialiseren in je huidige vakgebied of wellicht toch een nieuwe rol ontwikkelen? Wil je een aanvullende opleiding gaan volgen? Wil je voor een grote stabiele werkgever werken of liever voor een snel schakelende opkomend bedrijf? Heb je ideeën over de hoogte van je toekomstige salaris? Ter inspiratie kun je vacatures in de branche bekijken, zoals op Nationale Vacaturebank, Indeed of LinkedIn.

Van dromen naar doen
Met de droomlijst in handen wordt het tijd voor schrappen. Welke wensen zijn eigenlijk een eis en welke organisaties een wens? Of zijn bij nader inzien helemaal niet zo ideaal? Het is tijd om van een droombaan een realistische baan te maken. Beperk jezelf tot een lijst met vijf gewenste functies en een lijst met vijf gewenste werkgevers. Of die betreffende werkgever daadwerkelijk een vacature op de website heeft staan, doet niet ter zake. In de huidige markt veranderen meer mensen van baan zonder gepubliceerde vacature dan met vacature. Het draait onder andere om jouw netwerk!

Openstaande vacature
Schrijven op een openstaande vacature is veelal zinloos, de reacties op deze vacatures zijn zo overvloedig dat het veelal zonde is van jouw tijd in een zorgvuldig geschreven cv en onderliggende motivatie. Als je al een interessante vacature ziet, bel dan eerst de aanbieder om meer informatie te verkrijgen. Zo kan je jouw kansen beter inschatten. Zorg dat je voldoet aan de gestelde eisen in een vacature, vraagt de aanbieder om een cv en motivatie? Lever die dan ook allemaal aan. Niets irritanter voor een werkgever dan een onvolledige en onzorgvuldige sollicitatie en motivatiebrief. Zo kun je je onderscheiden van de massa en voorkomen dat het een tijdloze investering wordt.

Actie
Met de lijst van gewenste werkgevers in handen wordt het tijd voor actie. Ken je je toekomstige werkgever al, of ken je wellicht iemand uit je directe omgeving, netwerk of oud-collega? Zorg voor een warme introductie vanuit jouw netwerk. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg dan dat je hem of haar “in het echt” ontmoet op bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst. Uiteraard doet de telefoon ook wonderen. De nieuwe werkgever bellen, kennis maken en vragen stellen is altijd goed. Misschien heeft je nieuwe werkgever nu al een baan voor je, in ieder geval geeft het je een voorsprong zodra de vacature daadwerkelijk ontstaat. Maak een actieplan en benader elke gewenste werkgever met gepaste flair. Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Dus neem de tijd en doe alles zorgvuldig. Van een baan waar je op uitgekeken bent naar het ongewisse is zeker geen winst. Vertel je uitdaging in je netwerk en breid dit uit, ga naar bijeenkomsten, activeer je huidige netwerk en houd oren en ogen goed open. Dan heb je altijd prima kansen op een nieuwe baan!